Over Acupunctuur

Acupunctuur is in de  afgelopen 5000 jaar ontwikkelt als onderdeel van de Chinese Geneeskunde. Letterlijk is acupunctuur het prikken met een dun naaldje (0,16 mm). De meest voorkomende plaatsen waar dit plaatsvindt zijn de onderbenen en onderarmen. Het plaatsen van het naaldje kan wat gevoelig zijn maar dat verdwijnt al snel. Meestal is het prikken pijnloos. Als het naaldje geplaatst is kan er een lichte tintelende sensatie worden waargenomen. Bij professionele , klassieke acupunctuur worden maar enkele naaldjes geplaatst. Gemiddeld 3 per behandeling.

De filosofie achter acupunctuur gaat uit van het basisbegrip “Qi”. Dit wordt vertaald als “energie”. Alles in de kosmos is energie. Energie is altijd in beweging,  zelfs al lijkt dat niet zo. Energie is zich altijd aan het ontwikkelen en doorloopt herkenbare fasen met een begin en een einde. Deze ontwikkeling gebeurt op allerlei niveau’s. Het vrij stromen en in balans zijn van deze verschillende processen is een voorwaarde voor een goede gezondheid. Met behulp van acupunctuur kun je de “Qi” en dus je gezondheid heel specifiek beinvloeden.

In mijn praktijk is de kennis van de klassieke acupunctuur geïntegreerd met kennis van de Westerse wetenschap om tot een optimaal behandelresultaat te komen.

Bij de klassieke acupunctuur worden meerdere mensen met dezelfde klacht toch verschillend behandeld omdat ieder een persoonlijke constitutie heeft. Zo wordt voor iedere patiënt een behandeling op maat gemaakt. Ook wordt rekening gehouden met het tijdstip van behandeling. Wanneer u met dezelfde klacht komt in de ochtend of de avond, de lente of de herfst wordt de puntkeus aangepast aan de tijd van de dag en het seizoen.

Voor degene die daar meer over wil lezen wordt het boekje “Acupunctuur in 1 Dag” van Peter van Kervel aanbevolen. Dit boekje is in de praktijk te leen of te koop.